Cambodia’s Geografi

Cambodia

Cambodia's flag

Cambodia er et kongedømme og den nuværende konge hedder Norodom Sihamoni. Landet er ca. 4 gange større end Danmark, ligger i Sydøstasien hvor det grænser op til Thailand i vest, Vietnam i øst og Laos i nord. Der er ca. 14.000 millioner Khemerer hvoraf ca. 59 % er i landbruget hvor hovedafgrøden er ris. 96 % af befolkningen er buddhister , og de sidste er en blanding af stammereligioner og en lille gruppe af muslimer.

Cambodia har igennem tiderne været i mange krige, sidst var fra 1975-1979 hvor Pol Pot og de Røde Khemerer tog magten og slog 1/4 af befolkningen i ihjel. Han forbød religion, slog alle der havde uddannelse i ihjel, hvis du bar briller blev du regnet for intellektuel og blev henrettet.

Cambodja er et land i det sydøstlige Asien, der grænser op til Gulf of Thailand, mellem Thailand, Vietnam og Laos. Cambodja 2572 kilometer grænse er delt blandt Vietnam (1228 km), Thailand (803 km) og Laos (541 km), samt 443 km kyststrækning. Cambodja dækker 181.035 kvadratkilometer i den sydvestlige del af Indokina halvøen. Det ligger helt inden for troperne; dets sydligste punkter er kun lidt mere end 10 ° over ækvator.

Phnom Penh

Phnom Penh | VelkommenTilCambodia.dk
Phnom Penh, Cambodia

Phnom Penh Cambodia – hovedstaden i Cambodia. Der bor officielt 2,5 million mennesker, uofficielt måske det dobbelte, medregnet slumområderne uden for byen.

Det var Asiens kulturperle, indtil Khemer Rouge ødelagde landet med deres revolution fra 1975-1979, hvor de slog millioner af folk ihjel. Før da var Phnom Penh var meget fremme med hensyn til kultur , musik og kunst.
Phnom Penh har rejst sig fra asken til en blomstrende by, hvor udviklingen går virkelig stærkt. Kulturlivet er i den grad ved at komme tilbage. Der bliver bygget nyt alle vegne. Man kan købe alverdens goder fra den vestlige verden. Der er store boulevarder og megen grøn bevoksning.

Mekong floden løber igennem Phnom Penh. Det er en fornøjelse at slentre langs promenaden omkring solnedgang og se på livet der, der bliver spillet fodbold, dyrket aerobic, folk sider ved floden og snakker og samtidig er der restauranter af alle slags på modsatte side.

Phnom Penh byder på seværdigheder som Royal Palads og Silver Pagoda. The National museum står som før Keemer Rouge havde deres indtog, og der er mange templer rundt i byen. Tuol Sleng også kaldet S21, skolen der blev brugt til torturfængsel under Khemer Rouge, er nu et museum og Killing Fields, stedet hvor befolkningen blev henrettet.

Phnom Penh byder også på flere markeder, de mest kendte for turister er Russian Market, og Central Marked. Hvor de er et stort udvalg af kopivarer, silke tørklæder, silke i metermål, souvenirs eller man kan også få lavet sig et par briller. Byen byder også på dame- og herreskræddere, et jakkesæt vil typisk koste ca. $120-140 alt efter materialevalg, det dyreste er Kasmir uld.

Siem Reap

Apsara Danser, Siem Reap
Siem Reap, Cambodia

Siem Reap Cambodia – Siem Reap er byen ved Angkor Wat, verdens 7. vidunder. I en lang periode tilhørte Siem Reap Thailand, men i 1907 da franskmændene styrede Cambodia, blev det cambodiansk igen.

Allerede tilbage i tyverne startede Siam Reap med at modtage turister, i 60´erne startede et virkeligt boom af turister. Byen lå stille i 1970´erne, først blev den bombet af USA i forbindelse med Vietnam krigen, senere lå den stille på grund af Khemer Rouge regimet.

Siam Reap lever af turister, derfor er der mange hoteller og guesthouses. Byen er centreret omkring old Market, hvor der er et natmarked og mange restauranter. Byen ligger ved den nordlige del af Toule Sap søen. Befolkningen der lever på søen lever i flydende huse eller både og ernærer sig ved fiskeri. Fiskene bliver bragt ind til byen om morgenen og solgt på de lokale markeder i Siam Reap.

”The Khmer Empire” Blev bygget op fra år 802 e.Kr frem til 1219 e. Kr. Det er verdens største religiøse monument. Hovedtemplet er Angkor Wat (bygget mellem 1181-1219) og i det store område omkring er der andre 100 templer. Antageligt boede der 1 million mennesker på samme tid.

Templerne var hinduistiske indtil 1600 tallet, hvor der også blev sat buddistiske statuer ind. Khemer regeringen flyttede til Phnom Penh og templerne forsvandt i junglen. Der har været flere gennem tiderne der har beskrevet Angkor Wat . I 1860 genfandt en fransk videnskabsmand Bayon templet, og siden har arkæologer fundet flere og flere templer. Nu er alle templerne under UNESCO som verdens kulturarv og der bliver lavet omfattende restaureringer. Mange af bygningerne er lavet af sandsten, som er svære at bevare. Resterne af junglen ses stadig i flere af templerne.

Kampot

Kampot, Cambodia

Kampot er en by i den sydvestlige del af Cambodia. Byen ligger i et meget frodigt område omkrandset af bjerge. Kampot river løber igennem byen og provinsen. Den løber ud i havet ved Kep og det er derfor brakvand. I Kampot provinsen dyrker man det berømte Kampot peber, udvinder salt og dyrker mange frugter og grønsager. Kampot provinsen huser en stor flok saurus traner, som kan ses fra november til april. Kampot er et meget smukt område.

Sihanoukville

Sihanoukville, Cambodia
Sihanoukville, Cambodia

Sihanoukville Cambodia – også kendt som Kompong Som eller Kampong Saôm, er en provins i den sydlige del af Cambodja ved den Thailandske Golf. Provinshovedstaden, også kaldet Sihanoukville, er en havneby støt voksende med bycenter placeret på en landtange, 185 km sydvest for Phnom Penh, den nationale hovedstad. Provinsen er opkaldt efter den tidligere kong Norodom Sihanouk. Byen Sihanoukville udviklede sig parallelt med opførelsen af ​​Sihanoukville Havn, som blev påbegyndt i juni 1955. Indtil videre er det den eneste dybvandshavn i Cambodia. øer og strande i Sihanoukville provinsen er internationale turistdestinationer.

Ud over havnen og den voksende turistindustri, er aktiviteterne i utallige ngo’er og internationale investeringer har bidraget til en hidtil uset økonomisk vækst i provinsen i løbet af det sidste årtig. Økonomiske sektorer, som yderligere fortjener at blive nævnt er tekstilindustrien og et hastigt voksende marked for fast ejendom. Sihanoukville er hjemsted for Angkor Beer, en af Cambodjas største bryggerier.

Sihanoukville provinsen var stedet for den seneste officielle kamp i for den amerikanske hær under den anden Indokina krig, navnlig hændelsen fandt sted uden for Vietnam. Hændelsen kaldes Mayaguez hændelsen, og udfoldede sig fra 12. til 15 maj, 1975, som omfattede amerikanske styrker og Khmer Rouge soldater. Nær Koh Tang, en af ​​Sihanoukville ydre øer, hvor det meste af kampen for at befri SS Mayaguez fandt sted, kan to skibsvrag i en dybde på 40 meter (130 fod) ned observeres af dykkere.

Den oprindelige Sihanoukville kommune blev rejst til provinsen den 22. december 2008 efter kong Norodom Sihamoni underskrev en kongelig anordning konvertering for kommunerne Kep, Pailin og Sihanoukville provinser, samt justering af flere andre provinsielle grænser.

Kratie

Kratie, Solnedgang
Kratie, Cambodia

Hovedbyen i Kratie Provinsen hedder også Kratie. Kratie provinsen er ca. 11.000 km2, 83 % af dette er dækket med skov, 8 % er landbrug med afgrøder som ris og grønsager. I skovene er der stadig dybe kratere efter bombardementerne i begyndelsen af 1970erne, da USA bombede området. Flere af kraterne er nu små søer. Mekongfloden løber hele vejen igennem provisen og den er 140 km lang. Her er tyndt befolket , hovedparten lever ved og af floden. Størstedelen af befolkningen ernærer sig ved fiskeri eller landbrug. På denne strækning af Mekongfloden lever der ferskvands delfiner. Området er meget fattigt, en stor del af familierne lever for under $1 om dagen.

Den tidligere kongelige hovedstad Sampheak Borak under Chenla æra ligger i Sambo. Derudover har Kratie, Vihear Sasar Muayroy Pagoda bygget i det 16. århundrede. Denne pagode er relateret til en Khmer legende Krapeur Nen Thun (Ærværdige Monk Thun, krokodillen). Kratie har flere templer bygget i det 8. århundrede, såsom Khvas Pi, Pram, og Koh Kring, der har perfekte guddomme, gamle haller, gamle Khmer huse, og bygninger i fransk-stil. Området nær Kratie langs Mekong-floden var en af ​​de tættest befolkede områder i den præ-Angkorian æra af Cambodja.

Battambang

Battambang, Cambodia

Billede lånt af Nomadic Notes – Battambang Travel Guide

Battambang, Cambodia

Battambang provinsen var allerede beboet i det 11. århundrede. Det er det område i Cambodias, hvor derdyrkes mest ris. Det skyldes vandet fra Sangkat river og den frodige jord ved Toule Sap søen. Toule Sap søen overrisler store landområder i regntiden, som bruges til risdyrkning i den tørre periode.

I Battenbang by er der mange franske koloni huse. I oplandet er der små famile værksteder, der producerer risvin, tørrede bananer, risnudler og meget andet. Her kan vi som turister komme med et lille bambus tog, som tidligereblev brugt som transportmiddel for arbejdere og ris. Uden for byen ligger et lille bjerg, hvor der bor millioner af flagermus. De flyver hver dag ud af hulen ved solnedgang og himlen fyldes med de flyvende dyr. Det er som sort sol.

Koh Samloem

Koh Samloen, Cambodia
Koh Samloen, Cambodia

Koh Rong Samloem er en bounty ø, med brede hvide strande, palmer der svajer og er man heldig kommer næsehornsfuglen forbi. En ø til ren afslapning og hygge. Man bader og snorkler efter koraler i det krystal klare vand.

Ratanakiri

Ratanakiri, Cambodia
Ratanakiri, Cambodia

Ratanakiri Cambodia – Ratanakiri provisen ligger i det nordøstlige hjørne af Cambodia, det grænser op til Laos i nord, Vietnam i øst og Modulkiri i syd. Ratanakiris er et bjergrigt område, med jungle, fantastiske landskaber, vandfald, vulkansø med krystalklart vand og et rigt dyreliv. Har lever 12 forskellige etniske minoritets grupper, i et i øvrigt tyndt befolket område. Ratanakiri er under udvikling, turismen er stadig kun i sin spæde start. Hovedbyen er Banlung og den har en indbyggertal på 17.000 mennesker. Ratanakiri betyder ”place of gems and moutains”, stedet for ædelsten og bjerge.

I mere end et årtusinde har Ratanakiri været besat af de højlands Khmer Loeu mennesker, der er en minoritet i Cambodja. Under regionens tidlige historie blev Khmer Loeu indbyggerne udnyttet som slaver af de nærtlæggende imperier. Slavehandel og den selvstændige økonomi endte under den franske kolonitid, men etnisk udrensning efter Cambodjas uafhængighed truede atter igen Khmer Loeu folkets levevis.

Del siden med en venShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email to someone
email